https://directiq-images.s3.amazonaws.com/m3film/YUC_1419.JPG

https://directiq-images.s3.amazonaws.com/m3film/YUC_2809.JPG

https://directiq-images.s3.amazonaws.com/m3film/YUC_3656_1.JPG

https://directiq-images.s3.amazonaws.com/m3film/YUC_1468.JPG

Image

 

Başka Sinema Ayvalık Film Festivali Sona Erdi!

 

İlk kez düzenlendiği 2018 yılından beri başta Ayvalıklılar olmak üzere sinemaseverlerin büyük ilgi gösterdiği Başka Sinema Ayvalık Film Festivali geçen yıl pandemi nedeniyle verdiği bir yıllık aranından ardından bu yıl 2-8 Eylül tarihleri arasında izleyicilerle buluştu.

 

Festival, 2 Eylül akşamı Ayvalık Amfitiyatro’da düzenlenen açılış töreninin ardından Leos Carax’ın Temmuz ayında dünya prömiyerini yaptığı Cannes Film Festivali’nde En İyi Yönetmen ödülünü kazanan filmi Annette’in gösterimiyle başladı ve 8 Eylül’de François Ozon’un yine Cannes Film Festivali’nde Altın Palmiye için yarışan filmi Her Şey İyi Gitti / Everything Went Fine ile sona erdi. 

 

Direktörlüğünü Azize Tan’ın üstlendiği Başka Sinema Ayvalık Film Festivali’nde bu yıl “Türkiye Sineması 2020 - 2021”, “Hayaletler, Hatıralar”, Buradan Nereye?”, “Olmaz Olmaz Deme”, “Kulaktan Kulağa” ve “Çocuklar İçin Sinema” başlıklı bölümlerde toplam 44 film gösterildi; yönetmenler, oyuncular, yapımcılar, sinema sektörü temsilcileri, basın ve öğrencilerden oluşan 155 konuk ağırlandı. Program danışmanlığını Fatih Özgüven’in üstlendiği festivalin afişi bu yıl Cansu Uzun Gün’ün illüstrasyonu ve Emel Işıtan’ın görsel tasarımıyla hazırlandı.


Film gösterimleri Vural Sineması’nda ve Ayvalık Büyük Park Amfitiyatro’da açık havada pandemi kurallarına uygun olarak gerçekleştirildi. Fırtına uyarısı nedeniyle 6 ve 7 Eylül’de amfideki gösterimler festivalin geçtiğimiz yıllarda kullandığı mekânı Sanat Fabrikası’na taşındı. 

 

 

https://directiq-images.s3.amazonaws.com/m3film/YUC_0627.JPG

https://directiq-images.s3.amazonaws.com/m3film/YUC_0550.JPG

https://directiq-images.s3.amazonaws.com/m3film/YUC_1040.JPG

 

3 Eylül’de düzenlenen Kariyo & Ababay Vakfı (KAV) Yılın Yönetmeni Ödül Töreni’nde 2021 KAV Yılın Yönetmeni Ödülü’nü Çatlak filmiyle kazanan Fikret Reyhan’a ödül heykelciği ve 100.000 TL’lik ödül çekini KAV Yönetim Kurulu Başkanı Sami Kariyo  takdim etti. Fikret Reyhan’dan önce sahneye geçen yıl Aşk, Büyü, Vs. filmiyle ödüle layık görülen ancak pandemi nedeniyle ödülünü alamayan Ümit Ünal adına Selen Uçer çıktı ve Ünal’ın 2020 yılında kazandığı Yılın Yönetmeni Ödülü’nü onun adına kabul etti. Geceye Ayvalık Belediye Başkanı Mesut Ergin de katıldı. 

 

İzmir, Diyarbakır ve İstanbul’dan farklı üniversite ve sinema kulüplerinden gelen 22 üniversite öğrencisi her gün yönetmen, yapımcı, senarist, dağıtımcı gibi sektör profesyonelleri ile Aima’da gerçekleşen atölyelere katıldı. Bunun dışında üniversitelerden gelen gönüllü öğrenciler festivalin farklı bölümlerinde çalışarak organizasyona büyük katkı sağladılar.


Festival konukları film gösterimleri aralarında amfitiyatroda özel olarak festival konukları için hazırlanan Kendine Has Lounge, Onbeş Ayvalık ve Mola Cunda’da gerçekleşen kokteyllerde Ayvalık’ın tadını çıkarttılar.

 

 

https://directiq-images.s3.amazonaws.com/m3film/YUC_1544.JPG

 

https://directiq-images.s3.amazonaws.com/m3film/YUC_0443.JPG

 

https://directiq-images.s3.amazonaws.com/m3film/DSC_0323.JPG

 

https://directiq-images.s3.amazonaws.com/m3film/YUC_2331.JPG

 

https://directiq-images.s3.amazonaws.com/m3film/YUC_1350.JPG

 

https://directiq-images.s3.amazonaws.com/m3film/YUC_3123.JPG

 

https://directiq-images.s3.amazonaws.com/m3film/YUC_3633_1.JPG

 

https://directiq-images.s3.amazonaws.com/m3film/YUC_3000.JPG

 

Sardunya’nın yönetmeni Çağıl Bocut, oyuncuları İlayda Elif Elhih, Ahsen Eroğlu, yapımcısı Çağlar Bocutoğlu, Uğur Şahin ve Gülgün Dedeçam; İnsanlar İkiye Ayrılır’ın yönetmeni Tunç Şahin, oyuncuları Burcu Birik, Nezaket Erden, yapımcılarından Ersan Çongar, senaryo danışmanı Derya Yanmış, Bir Nefes Daha filminin yönetmeni Nisan Dağ, oyuncuları Hayal Köseoğlu, Oktay Çubuk, Eren Çiğdem, yapımcısı Müge Özen; Beni Sevenler Listesi filminin yönetmeni Emre Erdoğdu, oyuncuları Halil Babür, Can Evrenol, Hayal Köseoğlu, yapımcısı Tanay Abbasaoğlu, yardımcı yapımcısı Beste Yamalıoğlu; Dirlik Düzenlik filminin yönetmeni Nesimi Yetik, oyuncuları Dudu Yetik ve Betül Esener; Aşk, Büyü Vs. filminin yapımcısı Tayfur Aydın, oyuncusu Selen Uçer; Çatlak filminin yönetmeni Fikret Reyhan, oyuncuları Hakan Salınmış, Hakan Emre Ünal, Canan Atalay, Tuğçe Yolcu, Süreyya Kilimci, yardımcı yönetmeni Serap Aydoğan, yapımcısı Nizam Reyhan  ve yardımcı yapımcısı Seda Turan; Disonans filminin yönetmeni Ramin Matin, senaristi ve yapımcısı Emine Yıldırım; Mamaville filminin yönetmeni Irmak Karasu, Kulaktan Kulağa filmlerinin yönetmenlerinden Rozerin Tadik ve Fatoş Güneri filmlerinin gösterimlerinde izleyicilerle buluştular.

 

https://directiq-images.s3.amazonaws.com/m3film/YUC_1292.JPG

https://directiq-images.s3.amazonaws.com/m3film/YUC_1929.JPG

https://directiq-images.s3.amazonaws.com/m3film/YUC_3221.JPG

 

https://directiq-images.s3.amazonaws.com/m3film/YUC_0215.JPG

 

Festivalde, yazar-akademisyen Zeynep Sayın festivaldeki Çatlak, Dirlik Düzenlik, Sardunya, Her Şey İyi Gitti gibi filmlerde de işlenen aile temasından yola çıkarak  “Aile, Özel Mülkiyet, Devlet” konulu bir sohbet gerçekleştirdi. “Buradan Nereye Gidiyoruz?” başlığı altında ise iklim krizinin geldiği noktayı farklı yöneleriyle tartışmaya açan bir panel, bir de sohbet düzenlendi;  “Süheyla Doğan ile İklim Krizi, Ekoloji ve Kadın Olmak” ve  Defne Koryürek moderatörlüğünde Önder Algedik, Özlem Altıparmak ve Ebru Baybara Demir’in konuşmacı olduğu “Bu, Gelecek Yazların En Seriniydi”.  Panelde aslında bir sistem krizi olan iklim krizinin nasıl ve neden bu noktaya geldiğini, bu bozulmanın matematiği konuşuldu. Festival kapsamında gerçekleştirilen “Ali Erdemci İle Rastlantıdan, Kontrole... Film Yapımı; Hızlandırılmış Bir Giriş” atölyesi de büyük hem öğrencilerin hem de sinemaseverlerin katılımıyla gerçekleşti.

 

Çocuklar İçin Sinema bölümündeyse Cüneyt Cebenoyan Çocuk ve Sinema Buluşmaları’nın katkılarıyla Katia Benrath’ın yönettiği, kendi ayakları üzerinde duran 12 yaşındaki cesur bir kız çocuğunu anlatan Rocca Dünyayı Değiştiriyor/Rocca Changes the World filmi Sabancı Üniversitesi Yaratıcı Teknolojiler Atölyesi’nde ücretsiz olarak gösterildi. Gösterime küçük sinemaseverler ve aileleri büyük ilgi gösterdi. 

 

Festival bu yıl, Ayvalık Belediyesi, Balıkesir Büyükşehir Belediyesi, Kariyo & Ababay Vakfı, Kültür için Alan, Kendine Has, Bilginer - Melin Ayvalık Sanat Kültür Eğitim Vakıf (ASKEV), Setur Marinas Ayvalık, Fatma - Mustafa Kürşat, İnci - Mehmet Vural, Eren - Sabit Tapan, Levent- Yiğit Gürçay, Goethe Institute, Ma’adra Vineyards, Penti, Ayvalık Uluslararası Müzik Akademisi (AIMA), Koop, Ayvalıkzade, Atölye Delice, Cunda Gözde’nin değerli katkılarıyla gerçekleştirildi.


Başka Sinema Ayvalık Film Festivali önümüzdeki yıl yine merakla beklenen filmlerle Ayvalık’ta sinemaseverlerle buluşmaya devam edecek.

 

 

 

 

  

Image

 

Başka Sinema Ayvalık Film Festivali Bugün Sona Eriyor!

 

2 Eylül akşamı düzenlenen açılış töreniyle başlayan Başka Sinema Ayvalık Film Festivali bugün 3 mekânda gösterilecek filmlerle sona erecek. Vural Sineması’nda 12.30’da Ramon ve Silvan Zürcher imzalı Örümcek ve Kız / The Girl and the Spider; 15.00’da Icíar Bollaín’in filmi Rosa’nın Düğünü / Rosa’s Wedding; 18.00’da Alexander Nanau’nun 2020 Avrupa Film Ödülleri En İyi Belgesel ödüllü filmi Collective; 20.00’da Apichatpong Weerasethakul’un Tilda Swinton’la işbirliği 2021 Cannes Jüri Özel Ödülü sahibi filmi Memoria gösterilecek.

 

Sanat Fabrikası’nda 12.30’da Florian Zeller’in yönetmen koltuğunda oturduğu Baba / The Father; 15.00’da Tunç Şahin yönetmenliğindeki İnsanlar İkiye Ayrılır ve 18.00’da Juho Kousmanen yönetmenliğindeki 6 Numaralı Kompartıman / Compartment Number 6 izleyiciyle buluşacak.

 

Amfitiyatro’da ise 20.00 seansında İlayda Elif Elhih, Ali Seçkiner Alıcı, Tansu Biçer ve Ahsen Eroğlu’nun rol aldığı Çağıl Bocut’un ilk uzun metrajlı filmi Sardunya oyuncu ve yönetmen katılımıyla izleyiciyle buluşacak.

 

François Ozon’un bu yıl Cannes Film Festivali’nde Altın Palmiye için yarışan Her Şey İyi Gitti / Everything Went Fine ise 22.15’te festivalin son filmi olarak Amfitiyatro’da gösterilecek.

 

https://directiq-images.s3.amazonaws.com/m3film/YUC_3633.JPG

https://directiq-images.s3.amazonaws.com/m3film/YUC_3310.JPG

 

Festivalde Dün

 

Festivalde dün Dirlik Düzenlik filminin gösterimi yönetmen Nesimi Yetik ile oyuncular Dudu Yetik ve Betül Esener’in katılımıyla gerçekleşti. Nesimi Yetik filmin ismin dair; “Bir ironi var tabii ki. Kurulamayan bir dirlik düzenlik var, bütün toplumun en küçük birimi aile bile dirlik düzenlik kurmaya çalışıyor. Bunun bugün ve bu insanların özelinde ne kadar mümkün olduğunu merak ettik. Bir de çok sevdiğimiz şair Edip Cansever’in de aynı isimde kitabı var, şiirleriyle filmin doğrudan bir bağı olmasa da bu durum hoşumuza gidiyor,” dedi.

 

Okuma yazma bilmediği için tüm senaryoyu kızının okuması ile ezberleyen Dudu Yetik ise, kendisini tebrik eden tüm izleyicilere teşekkür etti.

 

Filmde oyunculuğun yanı sıra, senaristliği, yapımcılığı ve kurguyu da üstlenen Betül Esener; “Hikâye kurarken bir şeyleri tersinden düşünmeyi seviyoruz. Yaşlı bir kadının evlenmek istemesi ve bunu kalpten istemesi çok rastlanan bir şey değil. Hayatını değiştirmek istiyor, biz hep böyle yakıştırıyoruz gençler daha özgürlükçüler, yaşlılar daha şöyleler gibi. Yakıştıramama durumu var, onu kırmayı ve tersten bakmayı sevdiğimiz için böyle kurduk hikâyeyi,” dedi.

 

AIMA’da düzenlenen “Ali Erdemci ile Rastlantıdan, Kontrole... Film Yapımı; Hızlandırılmış Bir Giriş” atölyesinde cep telefonumuzla çektiğimiz rastlantısal bir görüntü ile tamamen kontrollü bir film yapımı arasındaki aşamalar üzerine konuştu. Ali Erdemci, yaklaşık 3 saat süren atölyede film dilinin temel kurallarından bahsetti, anlattıklarına farklı filmlerden seçtiği sahneler eşlik etti. 

 

Joachim Trier’nin Dünyanın En Kötü İnsanı / The Worst Person In The World, Christoffer Boe yönetmenliğindeki Bir Tutam Açlık / A Taste of Hunger, Juho Kousmanen yönetmenliğindeki 6 Numaralı Kompartıman / Compartment Number 6, Michel Franco’nun filmi Yeni Düzen / New Order ve Aleksey German Jr.’ın filmi Ev Hapsi / House Arrest günün izleyiciyle buluşan diğer yapımlarıydı.

 

 

 
 

 

 

Image

 
 

 

İki bülten birden! 5 ve 6 Eylül film izleyerek, bol sohbetli ve fırtına sürprizli geçti!

 

Başka Sinema Ayvalık Film Festivali’nde 5 Eylül’de neler oldu?

 

Festivalde gün Kültür için Alan işbirliğiyle gerçekleşen öğrenci atölyeleriyle başladı. İnsanlar İkiye Ayrılır filmleri festivalde gösterilen yapımcı-dağıtımcı Ersan Çongar ve yönetmen-senarist Tunç Şahin öğrencilerle bir araya geldiler. İnsanlar İkiye Ayrılır’ın pandemiye denk gelen yapım sürecinde yaşadıklarını, senaryo yazma pratiklerini, yapımcılığın gereklerini ve film dağıtımcılığına dair soruları yanıtladılar, öğrencilere ilham verdiler.

 

Defne Koryürek moderatörlüğündeki “Bu, Gelecek Yazların En Seriniydi” başlıklı panel de, yoğun katılımla Amfitiyatro’da düzenlendi. Önder Algedik, Özlem Altıparmak, Ebru Baybara Demir aslında bir sistem krizi olan iklim krizinin nasıl ve neden bu noktaya geldiğini, bu bozulmanın matematiğini konuştu. Panelde, “Büyüme ve kalkınma” gibi kavramların dünyaya maliyetini, gezegenin dengesinin nasıl tarumar edildiğini, artık dilimize yerleşen ekokırım kavramını ve işin hukuki yanlarını tartışmaya açtılar. Bunun yanı sıra, istatistiki verilerle iklim krizinde gelinen noktanın vahameti gözler önüne serilirken, atılabilecek kimi onarıcı adımlar hayata geçirilmiş örneklerle ele alındı.

 

Bir Nefes Daha filminin gösterimi ise yönetmen Nisan Dağ, yapımcı Müge Özen ve başrol oyuncuları Oktay Çubuk, Hayal Köseoğlu ve Eren Çiğdem’in katılımıyla gerçekleşti. Nisan Dağ, 2015 yılında çektiği belgeselle keşfettiği rap kültürüyle karşılaştıktan sonra, tanıştığı çocukların rap müzikten aldığı güç ve ilhamla filmin hikayesinin ortaya çıktığını söyledi. 

 

Başrol oyuncularından Oktay Çubuk; “Bilmediğim bir kültürü sıfırdan öğrendiğim bir süreçti. Rap müziğe meraklıydım belki oradan biraz altyapım vardı. Bir seneye yakın bu role çalışma zamanım oldu, elimden geleni yaptım,” dedi.

 

Hayal Köseoğlu, oyunculuk açısından zorlayan ama çok şey öğrendiği kıymetli bir süreç yaşadığını söyledi ve “Ben de normalde kendi bestelerimi yapan biriyim ama karakter için müzisyen tarafımı katmama gerek yoktu. Oyunculuk olarak her şeyimi verdiğim bir iş oldu, şahaneydi sevdiğim insanlarla çalışmak,” dedi. Eren Çiğdem rap müzik üzerine uzun bir çalışma dönemi geçirdiklerini söylerken, yapımcı Müge Özen; “Da Poet ile çalıştık, bizim için mükemmel müzik yerine rapçi olarak tutunmaya çalışan karakterlerin yapabileceği müzikler yaptı. Oyuncuların da şarkı sözlerine katkıda bulunduğu ve şarkı sözlerinin de bir hikâye anlatma aracı olarak kullanıldığı bir film oldu,” dedi.

 

Florian Zeller imzalı Baba / The Father, Céline Sciamma’nın filmi Küçük Anne / Petite Maman, Radu Jude yönetmenliğindeki Kaçık Porno / Bad Luck Banging or Loony Porn, Dominik Graf imzalı Fabian veya Bok Yoluna Gitmek / Fabian - Going To The Dogs ve Joachim Trier’nin Dünyanın En Kötü İnsanı / The Worst Person in the World filmleri günün izleyiciyle buluşan diğer yapımlarıydı. Kaçık Porno filminin gösterimi sonrasında Fatih Özgüven izleyicilerle filme dair bir sohbet gerçekleştirdi.

 

https://directiq-images.s3.amazonaws.com/m3film/DSC_0113_1.JPG

https://directiq-images.s3.amazonaws.com/m3film/YUC_1633.JPG

 

 

 

Image

 

Image

 

Başka Sinema Ayvalık Film Festivali’nde 6 Eylül’de neler oldu? 

 

Festival güne Ayvalık’ta patlaması beklenen fırtına uyarısıyla uyandı. Bu nedenle Amfitiyatro’da açık havada yapılması planlanan Beni Sevenler Listesi izleyiciyle Vural Sineması’nda buluştu. Yönetmen Emre Erdoğdu, oyuncular Halil Babür, Hayal Köseoğlu ve yapımcı Beste Yamalıoğlu’nun katılımıyla gerçekleşen, bol kahkaha ile geçen film sonrası söyleşide Emre Erdoğdu; “Ben başka bir film yazarken artık o film meselem değilmiş gibi hissettim. Hayatım boyunca mesele ettiğim bir konu içimi harlamaya başlamıştı. O da; sevilme isteği. Yılmaz karakterim vardı zaten yazdığım ve birden karaktere çalışmaya başladım. Halil’i düşünerek yazmıştım, onunla konuştuk hemen. Ayris’e (Alptekin) ve Onat’a (Esenman) da buradan teşekkür etmek isterim. Beni Sevenler Listesi, motivasyonumun güçlü olduğu, kendimi tam sinemacı gibi hissettiğim film oldu,” dedi.

 

Senaryo aşamasından itibaren dahil olduğu film için Halil Babür, “Birlikte çalışarak hepimizin karaktere ve derde dair perspektiflerini karıştırarak ilerledik. Sevilme derdi biraz ortak bir dert. Herkeste var, biz biraz adını koyduk diye düşünüyorum. Bu işi yapmanın içindeki temel harçlardan biri de sevilme dürtüsü,” derken Hayal Köseoğlu Bir Nefes Daha ve Beni Sevenler Listesi filmlerinin oyuncu seçmelerine arka arkaya girdiğini ve kötü geçtiğini düşünürken seçildiğini ve filmde olmaktan mutluluk duyduğunu söyledi. Yapımcı Beste Yamalıoğlu ise; izleyicinin filmi sevdiğini, ama Türkiye’de bu filmi yapmanın zor olduğunu, yapımcı Tanay Abbasoğlu’nun filme inanması sayesinde çekilebildiğini söyledi, filmin yakın zamanda bir uluslararası festivalde izleyiciyle buluşacağını müjdeledi.

 

Anadolu Kültür ve Diyarbakır Sanat Merkezi tarafından 2012’den bu yana yürütülen Hatırlamak ve Anlatmak için Şehre BAK programı kapsamında Temmuz 2020-Nisan 2021 tarihleri arasında düzenlenen BAK Kulaktan Kulağa Kolektif Üretim Atölyesi ile Diyarbakır, Mardin ve Batman’dan 12 kadının şehre ve hafızaya dair hikâyelerini beyazperdeye taşıdıkları kısa filmler de izleyiciyle buluştu. Gösterim sonrasında proje koordinatörlerinden Bilge Işık ve filmlerin yönetmenlerinden Fatoş Güneri ve Rozerin Tadik izleyicilerle bir araya gelerek soruları yanıtladı. Bilge Işık işin ruhunu, birlikte üretmenin ruhunu açığa çıkarabilecek bir yöntem izleme gayesiyle 15 kadınla işe başladıklarını, atölyenin sonunda 12 film çıktığını ve birbiriyle konuşan bu filmlerin ilgiyle karşılandığını anlattı. 4 Aralık 2020, Nusaybin adlı kısa filmin yönetmeni Rozerin Tadik, “Yaşadığımız şehirler birbirine çok yakın, yaşadığımız şeyler çok ortak,” diyerek söze başladı, atölye için bir araya geldiklerinde hikâyelerinin birbirine çok yakın, acılarının ortak olmasından ötürü birbirlerine, “Acaba biz aynı evde mi yaşamışız?” dediklerini ve bunun bütün süreci olumlu etkilendiği anlattı. Bir Çember Düşün’ün yönetmeni Fatoş Güneri, “12 kadının da hafızayı zorlama adına bir çabası var. Hatırladıklarımızın ve hatırlayamadıklarımızın kıymetini ortaya çıkarmaya çalıştı. 12 filmi tek seferde izlemeyi seviyorum, birlikte izlemek daha büyük bir anlam ifade ediyor,” dedi.


Bilge Işık, Rozerin Tadik ve Fatoş Güney ayrıca sabah atölye için öğrencilerle buluşarak BAK projesini, atölye dönemini, filmleri yapma süreçlerini ve deneyimlerini paylaştılar.

 

 

 

 

 

Image

 

 Festivalde Bugün

 

Hava koşullarından ötürü festival mekânlarına eklenen Sanat Fabrikası’nda bugün 15.00 seansında Joachim Trier’nin filmi Dünyanın En Kötü İnsanı / The Worst Person In The World; 18.00 seansında Christoffer Boe yönetmenliğindeki Bir Tutam Açlık / A Taste of Hunger; 20.00 seansında Nesimi Yetik imzalı Dirlik Düzenlik ve 22.15 seansında Juho Kousmanen yönetmenliğindeki 6 Numaralı Kompartıman / Compartment Number 6 gösterilecek. Dirlik Düzenlik filminin gösterimi yönetmen Nesimi Yetik ile oyuncular Dudu Yetik ve Betül Esener’in katılımıyla gerçekleşecek.

 

Vural Sineması’nda ise 18.00 seansında Michel Franco’nun 2021 Venedik Film Yarışması’nda Büyük Jüri Ödülü kazanan filmi Yeni Düzen / New Order ve 20.00 seansında Aleksey German Jr.’ın 2021 yılında Cannes Film Festivali’nde Belirli Bir Bakış bölümünde gösterilen filmi Ev Hapsi / House Arrest gösterilecek. 

 

Bugün Amfitiyatro’da film gösterimi olmayacak. Amfitiyatro’daki film gösterimleri Sanat Fabrikası’na alındı, programa festivalin sosyal medya kanallarından ulaşılabilir.

 

Festival kapsamında “Ali Erdemci ile Rastlantıdan, Kontrole... Film Yapımı; Hızlandırılmış Bir Giriş” atölyesi, bugün saat 13.30’da AIMA’da düzenleniyor. Yönetmen Ali Erdemci bu atölye çalışmasında cep telefonuyla çekilen rastlantısal bir görüntüyle tamamen kontrollü profesyonel bir film yapımı arasındaki aşamalar üzerine katılımcılarla sohbet edecek.

 

 

Image

 

Festivalde Yarın

 

Başka Sinema Ayvalık Film Festivali yarın 3 mekânda gösterilecek yoğun film programıyla sona erecek. Vural Sineması’nda 12.30’da Ramon ve Silvan Zürcher imzalı Kız Ve Örümcek / The Girl And The Spider; 15.00’da  Icíar Bollaín’in filmi Rosanın Düğünü / Rosas Wedding; 18.00’da Alexander Nanau’nun 2020 Avrupa Film Ödülleri En İyi Belgesel ödüllü filmi Collective; 20.00’da Apichatpong Weerasethakul’un Tilda Swinton’la işbirliği 2021 Cannes Jüri Özel Ödülü sahibi filmi Memoria gösterilecek.

 

Sanat Fabrikası’nda 12.30’da Florian Zeller imzalı Baba / The Father; 15.00’da Tunç Şahin yönetmenliğindeki İnsanlar İkiye Ayrılır ve 18.00’da Juho Kousmanen’in yönettiği 6 Numaralı Kompartıman / Compartment Number 6 izleyiciyle buluşacak.

 

Amfitiyatro’da ise 20:00 seansında İlayda Elif Elhih, Ali Seçkiner Alıcı, Tansu Biçer ve Ahsen Eroğlu’nun rol aldığı Çağıl Bocut’un ilk uzun metrajlı filmi Sardunya oyuncu ve yönetmen katılımıyla izleyiciyle buluşacak.

 

François Ozon’un bu yıl Cannes Film Festivali’nde Altın Palmiye için yarışan Her Şey İyi Gitti / Everything Went Fine ise 22.15’te festivalin son filmi olarak Amfitiyatro’da gösterilecek.

 

 

 

 

Image

 

Başka Sinema Ayvalık Film Festivali’nde 3. Gün Sona Erdi!

 

Başka Sinema Ayvalık Film Festivali film gösterimleri, atölye ve söyleşilerle geçen sinemayla dolu yoğun bir günü daha geride bıraktı. Dün akşam Amfitiyatro’da izleyiciyle buluşan İnsanlar İkiye Ayrılır büyük ilgiyle karşılandı. Gösterim öncesinde filmin yönetmeni Tunç Şahin, oyuncular Burcu Biricik, Nezaket Erden, yapımcı Ersan Çongar ve senaryo editörü Derya Yanmış ile birlikte izleyicilerin karşısındaydı.

 

Tunç Şahin festivale teşekkür ederek başladığı söze, “Film bankaların tahsil edemediği alacakların peşine düşen bir tahsilat grubunun hikâyesini anlatıyor. Benim ailemin de 2018 yılında başına böyle bir şey geldiğinde borçlu ve alacaklı ilişkisi üzerine alacaklı gözünden bir film yapmak istedim. İnsan böyle bir işte nasıl çalışır sorusuyla hareket ettim. Başta kızgınlık duyduğum insanların ne hissettikleri üzerinden kurulmuş bir hikâye bu,” diyerek devam etti.

 

Filmin gösterimi için Ayvalık’a gelmeyi büyük bir heyecanla beklediğini söyleyen Burcu Biricik, ilk kez çalıştığı Tunç Şahin’in kalemini ve yaptığı işleri çok sevdiğini söyledi ve ekledi: “Duygu karakterini okuduğumda bu rolü oynamalıyım dedim. İyi ki bu ekip bir araya geldi. Bu filmde oynamak benim için ekip arkadaşlarım ve yönetmenimle dans etmek gibiydi. Tunç ne istediğini, hangi duygudan, hangi renkte gideceğimizi çok iyi biliyordu… Onun yolculuğunda olmak, aynı pencereden bakmak, tatlı virajlarda yol almak çok keyifliydi. O yüzden dansımız için Tunç’a ve tüm ekip arkadaşlarıma çok teşekkür ediyorum.”

 

Tunç Şahin’in kendisini düşünerek yazdığı Tilbe karakterini canlandıran Nezaket Erden, filmin yalnız olmadığımızı hissettiren bir tarafı olduğunu, ortak duygular beslenebilecek bir hikâyesi olduğunu ve herkese iyi gelmesini umduğunu söylerken yapımcılardan Ersan Çongar, “Mart 2020’de sete çıkmayı planlarken pandemi nedeniyle ertelemek zorunda kaldık. Haziran ayında tüm önlemleri alarak sete çıktık. Çok zor şartlarda çalıştık, herkese fedakârlıkları için çok teşekkür ediyorum,” dedi.

 

Günün bir diğer film söyleşisi yılın en dikkat çeken kısa filmlerinden Irmak Karasu yönetmenliğindeki Mamaville ve Ramin Matin’in Disonans adlı filmlerinin gösterimleri sonrası gerçekleşti. Irmak Karasu Mamaville’in çıkış hikâyesini şöyle anlattı; “Aslında bir şekilde gündemden çok bunaldığımız, nefes almaya çalıştığımız bir dönemde ortaya çıktı. Kadın cinselliği ve o kadınların yerine sığamayan, taşan hallerini bir araya gelen farklı jenerasyonlar ile anlatmak istedim. Bir anneanne ve torun ilişkisi üzerinden yaşam pratiklerinde verdikleri mücadeleyi ve taşma hallerini anlatmak üzerine çıktı ortaya film.”

 

Disonans’ın yönetmeni Ramin Matin, aslında amaçlarının pandemi filmi yapmak olmadığını, pandemi bitip unutulduktan sonra da bu filmin bir anlamı olması için daha geniş bir çerçeveye oturtmaya çalıştıklarını söylerken, filmin senarist ve yapımcısı Emine Yıldırım, “Emek sömürüsü çok daha arttı. Pandemi de buna bir fırsat oldu. Ben de bu duygudan yola çıktım. Bir öfkeyle çıktı aslında film. Karanlıkla yüzleşmenin de, karanlığı kabul etmenin de zamanı geldiğini düşündüm,” dedi.

 

Cüneyt Cebenoyan Çocuk ve Sinema Buluşmaları işbirliğiyle Katia Benrath’ın yönettiği, kendi ayakları üzerinde duran 12 yaşındaki cesur bir kız çocuğunu anlatan Rocca Dünyayı Değiştiriyor / Rocca Changes the World’ün gösterimi de dün akşam Sabancı Üniversitesi Yaratıcı Teknolojiler Atölyesi bahçesinde yapıldı. Ayşegül ve Elif Cebenoyan’ın katılımıyla gerçekleşen gösterime minik izleyiciler büyük ilgi gösterdi.

 

Festivalde dün ayrıca Michel Franco’nun 2021 Venedik Film Yarışması’nda Büyük Jüri Ödülü kazanan filmi Yeni Düzen / New Order, Kirill Serebrennikov’un dönüş filmi Petrov Grip Oldu / Petrovs Flu,  kısa filmler Büşra Bülbül’ün Çamaşır Suyu, Serhat Karaaslan’ın Suçlular, Aylin Kuryel’in Balkon ve Bizim Rüyalar, Chloé Zhao imzalı, bu yıl En İyi Film, En İyi Yönetmen, En İyi Kadın Oyuncu Oscarlarını kazanan, Frances McDormand’ın performansıyla büyülediği Nomadland de izleyicilerle buluştu.

 

 

 

 

 

 

Image

 

“Süheyla Doğan ile İklim Krizi, Ekoloji ve Kadın Olmak” 

 

Süheyla Doğan ile İklim Krizi, Ekoloji ve Kadın Olmak” başlıklı söyleşinin moderatörlüğünü Defne Koryürek üstlendi. Kazdağı Koruma Derneği Başkanı, aynı zamanda Ekoloji Birliği eş sözcüsü ekofeminist Süheyla Doğan iklim krizinden en çok kadın ve çocukların etkilendiğinin, acil mücadele edilmesi gerektiğinin ve doğanın da kadının da aynı erkek egemen kapitalist sistem tarafından sömürüldüğünün altını çizerek konuşmasına başladı ve “Tekil mücadele yoğunluğu var şu anda ülkemizde, bütüncül bir mücadele yok henüz iklim kriziyle. Bizler an azından bireysel olarak kendi yaşamlarımızı dönüştürmeye başlayarak iyi bir başlangıç yapabiliriz. Ekofeminizm tüm tahakküm ilişkilerini masaya yatırıyor. Feminist yöntemlerle ekolojik yıkımın esas sorumlusu erkek egemen sistemle mücadele ediyor. Dünyayı ekofeministler kurtaracak,” dedi.

 

Kültür için Alan işbirliğiyle düzenlenen öğrenci atölyelerinde dün Bir Nefes Daha filminin yönetmeni Nisan Dağ ve yapımcısı Müge Özen öğrencilerle buluştu. Filmlerinin yapım sürecini, senaryo yazmayı ve sonrasında izleyiciyle buluşturana kadar yaşadıklarını anlatan Özen ve Dağ atölye sonrası öğrencilerin sorularını yanıtladı. Öğrencilerle bir araya gelen ikinci isimse Aşk, Büyü Vs. filmi oyuncularından Selen Uçer’di. Uçer, Türkiye ve dünyadaki kadın oyuncu algısından, tiyatro, sinema ve televizyon dizisi oyunculuğundan bahsetti.

 

 

Image

 

 

Image

 

 

 

 

 

Image

 

Festivalde Bugün

 

Vural Sineması’nda 12.30 seansında Anthony Hopkins’in başrolünde yer aldığı Florian Zeller imzalı Baba / The Father, 15.00 seansında Alev Almış Bir Genç Kızın Portresi ile büyük övgü toplayan Céline Sciamma’nın filmi Küçük Anne / Petite Maman, 18.00 seansında Radu Jude’a 2021 Berlin Film Festivali’nde Altın Ayı kazandıran Kaçık Porno / Bad Luck Banging or Loony Porn ve 20.00 seansında Alman yönetmen Dominik Graf imzalı Fabian veya Bok Yoluna Gitmek / Fabian - Going To The Dogs filmleri gösterilecek. Kaçık Porno filminin gösterimi sonrasında Fatih Özgüven izleyicilerle filme dair sohbet edecek.

 

Amfitiyatro’da saat 20.00’de Nisan Dağ’ın senaryosunu yazıp yönettiği Bir Nefes Daha gösteriliyor. Film gösterimi yönetmen Nisan Dağ, yapımcı Müge Özen ve başrol oyuncuları Oktay Çubuk, Hayal Köseoğlu ve Eren Çiğdem’in katılımıyla gerçekleşecek.

 

5 Eylül Pazar günü 22.15’te Amfitiyatro’daki son seansta Norveç sinemasının ilgiyle izlenen yönetmeni Joachim Trier’nin Dünyanın En Kötü İnsanı / The Worst Person in the World filmi gösterilecek.

 

16.30’da ise Ayvalık Büyük Park Amfitiyatro’da “Bu, Gelecek Yazların En Seriniydi" başlıklı bir panel düzenlenecek. Defne Koryürek moderatörlüğündeki panelde Önder Algedik, Özlem Altıparmak, Ebru Baybara Demir aslında bir sistem krizi olan iklim krizinin nasıl ve neden bu noktaya geldiğini, bu bozulmanın matematiğini konuşacak.

 

 

Image

 

Festivalde Yarın

 

Vural Sineması’nda 12.30 seansında yönetmen Damon Gameau'nun, gezegenimizi iyileştirmek için yaptıklarını konu edinen 2040, 15.00 seansında BAK Kulaktan Kulağa Kolektif Üretim Atölyesi kapsamında 12 kadının şehre ve hafızaya dair hikâyeleri anlattıkları kısa filmlerden oluşan Kulaktan Kulağa, 18.00 seansında Ramon ve Silvan Zürcher’in filmi Kız Ve Örümcek / The Girl And The Spider ve 20.00 seansında Radu Jude’a 2021 Berlin Film Festivali’nde Altın Ayı kazandıran, Kaçık Porno / Bad Luck Banging or Loony Porn filmleri gösterilecek.

 

Amfitiyatro’da ise saat 20.00’de Emre Erdoğdu yönetmenliğindeki Beni Sevenler Listesi, yönetmen Emre Erdoğdu ve başrol oyuncuları Halil Babür ve Hayal Köseoğlu’nun katılımıyla gerçekleşecek.

 

Amfitiyatro’da günün son seansı 22.15’te ise Christoffer Boe yönetmenliğindeki Bir Tutam Açlık / A Taste of Hunger filmi gösterilecek.

 

 

 

 

Image

 

Başka Sinema Ayvalık Film Festivali’nde

KAV Yılın Yönetmeni Ödül Töreni Yapıldı!

 

2 Eylül akşamı düzenlenen açılış töreniyle başlayan Başka Sinema Ayvalık Film Festivali, ikinci gününü geride bıraktı. Festivalin ikinci gününde Kariyo & Ababay Vakfı (KAV) Yılın Yönetmeni Ödülü töreni yapıldı. Tören, Ayvalık Belediye Başkanı Mesut Ergin, KAV başkanları Sami Kariyo ile Dürin Ababay ve sinema dünyasından pek çok ismin ve Ayvalık halkının katılımıyla gerçekleşti.

 

Festival kapsamında 2018 yılından bu yana verilen KAV Yılın Yönetmeni Ödülü hem bu yılın kazananı Çatlak filminin yönetmeni Fikret Reyhan’a, hem de geçen yıl ödüle Aşk, Büyü, Vs. filmiyle layık görülen ancak pandemi nedeniyle ödülünü alamayan Ümit Ünal adına Selen Uçer’e takdim edildi.

 

Sami Kariyo konuşmasına zor zamanlardan geçtiğimizin, ama yine de insanın her şeye alıştığının ve her şekilde yeniden ürettiğinin altını çizerek başladı ve “Şu an festivalde beraber oluşumuz bunun en önemli kanıtı, bizler yaşamı yeniden üretiyoruz. Bu festivale katkılarından dolayı Ayvalık Belediyesi’ne, seyircilerimize, Başka Sinema’ya, eşim Dürin Ababay’a ve emeği geçen herkese teşekkür ediyorum,” diye devam etti.

 

2020 KAV Yılın Yönetmeni Ödülü sahibi Ümit Ünal adına ödülü almak üzere sahneye çıkan filmin başrol oyuncularından Selen Uçer, “Bu ödülü Ümit adına almak çok gurur verici. Aslında ben sinemaya Ümit’le Anlat İstanbul filminde küçük bir rolle başladım. Sonra Arada filminde birlikteydik, şimdi de Reyhan rolüyle bana güvendi. Dostum ve yönetmenim olduğu için teşekkür ediyorum. Bu ödülü onun adına almaktan şeref duyuyorum, ortak yapımcımız Tayfur Aydın ve seti nedeniyle gelemeyen rol arkadaşım Ece Dizdar, Ayşenil Şamlıoğlu, Uygar Özçelik, bütün film ekibi adına Ümit’e, sizlere ve festivale çok teşekkür ediyorum,” dedi.

 

Glasgow’da olduğu için törene katılamayan Ümit Ünal, gönderdiği video mesajda emeği geçen herkese teşekkürlerini iletti ve filminin festivalde gösterilmesinden büyük mutluluk duyduğunu söyledi.

 

Ardından bu yıl Selim Eyüboğlu, Esin Küçüktepepınar, Onur Saylak, Müge Turan ve Ümit Ünal’dan oluşan Danışma Kurulu tarafından belirlenen adaylar arasından KAV’ın seçtiği Yılın Yönetmeni Fikret Reyhan’a 100.000 TL değerindeki ödül çeki ve ödül heykelciği takdim edildi. 

 

Fikret Reyhan, “Şu anda İzmir’de film çekiyoruz, İzmir’den buraya geldik ve setteki yorgunlukla buradaki coşkuyu görünce niye film yaptığımızın farkına vardım, inanılmaz bir ortam var burada. Çok zor bir dönemden geçiyoruz ve ben bizi sağaltacak yegâne şeyin sanat olduğunu düşünüyorum. Bu konuda Kariyo & Ababay Vakfı’na, festivale, belediye başkanına teşekkür ediyorum,” dedi.

 

Gece Çatlak ve Aşk, Büyü, Vs. filmlerinin gösterimiyle devam etti. Festivalde sinemaseverlerle buluşan günün diğer filmleri ise; Ev Hapsi / House Arrest, Memoria, Ateşle Yazmak / Writing With Fire ve Rosanın Düğünü / Rosas Wedding’di.

 

 

 

 

 

Image

 

Günün Sohbeti: Zeynep Sayın “Aile, Özel Mülkiyet, Devlet”

 

Festival seçkisinde aile kurumunun öne çıktığı filmlerin dikkat çektiği bir yıl olmasından yola çıkarak akademisyen-yazar Zeynep Sayın “Aile, Özel Mülkiyet, Devlet” başlıklı bir sohbet gerçekleştirdi. Zeynep Sayın, Fatih Özgüven’in sunumunu yaptığı sohbete aileye dair tüm meselelerin aslında kılçıklı olduğu ve ailenin “başımıza gelen bir kaza” olduğu duygusunu paylaşarak başladı. Festivalde gösterimi yapılan Çatlak ile Dirlik Düzenlik filmlerinin aileye bakışına, Ingeborg Bachmann ve Lacan’a referanslarla sürdürdüğü konuşmasında Sayın, en başta dil sorununa dikkat çekerek yeni bir dil olmadan yeni bir dünya olmayacağının, bize aile tarafından öğretilen iktidar diline göre aile içi ilişkilerimizde mevzilendiğimizin ve kendi öz dilimiz gibi benimsediğimizin altını çizdi. Festival seçkisinde yer alan Çatlak ile Dirlik Düzenlik gibi aile temalı filmlerde de göreceğimiz gibi aile içerisinde özelimiz, mahremimiz dediğimiz şeylerin ne kadar kırılgan olduğunu, çatırdayabildiğini ve o noktada şiddet dilinin hepimize sirayet ettiğini söyleyen Sayın, özellikle geçmişte aile albümlerinin oluşturduğu imgelerden ve bu imgelerin toplandığı belleklerimizle geliştirdiğimiz aile, özel mülkiyet ve devlet bakışımıza dikkat çekti. Devletin en küçük birimi olan aile için yaşadığı toprakta var olan evin, aynı çatı altında birliktelik sağlamasından dolayı yarattığı özel mülkiyet duygusu ve tıpkı devlet gibi dirlik ve düzenlik içinde olması gerektiğini ancak bunun her an çatlamaya hazır olduğunu söyleyen Sayın, sohbete katılan konuklarla, kendi ailesi üzerine Ara Güler tarafından 1944 yılında çekildiğini tahmin ettiği 7 dakikalık kısa bir filmi de paylaştı.

 

Kültür için Alan işbirliğiyle gerçekleşen öğrenci atölyelerinin dünkü konukları ise kısa filmleri Disonans festival kapsamında gösterilecek yönetmen Ramin Matin ve yapımcı Emine Yıldırım’dı. AIMA’da düzenlenen atölyede, sinemaya başlama süreçlerinden, Türkiye’de filmcilerin bir şekilde filmlerinin yapımcısı olmak zorunda kaldığından, sinemaya olan tutkularından bahsederek sözlerine başlayan Yıldırım ve Matin, ilk filmleri Canavarlar Sofrası’nın yapım sürecine dair tecrübelerini öğrencilerle paylaştılar. Filmi bitirdikten sonra filmleri festivaller aracılığıyla izleyiciye ulaştırmanın zorluğunu, kalıplara uymayan, cesaret gerektiren işler yapıldığında yaşadıklarını anlatan Emine Yıldırım ve Ramin Matin, film yaparken yaşadıkları güçlükleri, kolaylıkları, aynı anda farklı projeler üzerinden çalışmanın avantajlarıyla dezavantajlarını ve sektördeki dayanışma ruhuna dair düşüncelerini genç sinemacılarla paylaştılar. 

 

 

Image

 

 

 

 

 

Image

 

Festivalde Bugün

 

Festivalde gün 12.30’da Vural Sineması’nda 2040 yılında 21 yaşında olacak olan kızının umutlu bir gelecekle karşılaşması için harekete geçen yönetmen Damon Gameau'nun, gezegenimizi geliştirmek için yaptıklarını konu edinen 2040 filminin gösterimiyle başlayacak.

 

Yılın en dikkat çeken kısa metrajlılarından Büşra Bülbül’ün Çamaşır Suyu, Serhat Karaaslan’ın Suçlular, Irmak Karasu yönetmenliğindeki Mamaville, Aylin Kuryel’in Balkon ve Bizim Rüyalar ile Ramin Matin’in Disonans adlı filmleri ise 15.00’da Vural Sineması’nda izleyiciyle buluşacak. Ramin Matin, Emine Yıldırım ve Irmak Karasu gösterim sonrası izleyicilerin sorularını yanıtlamak üzere salonda olacak.

 

Michel Franco’nun 2021 Venedik Film Yarışması’nda Büyük Jüri Ödülü kazanan, militarizmin uzun gölgesinden bahseden ve sınıf ilişkilerinde adalet yerine merhametin nafileliğine Bunuelvari bir biçimde yaklaşan sert filmi Yeni Düzen / New Order 18.00’da, hükümete yönelik eleştirileri dolayısıyla iki seneye yakındır ev hapsinde tutulan Gogol Center Tiyatrosu yönetmeni Kirill Serebrennikov’un dönüş filmi Petrov Grip Oldu / Petrovs Flu ise 20.00’da Vural Sineması’nda Sovyetlerin son günlerinden bugüne uzanan, masal ile kabus arası bir Rusya tarihini anlatan bir yapım olarak izleyiciyle buluşacak.

 

Amfityatro’da saat 20.00’da “bir kurumsal ortamın gediklerinden nasıl faydalanılabilir?” fikri etrafında örülen, insanların borçlarını türlü yolla tahsil eden bir şirkette çalışanların kendi aralarındaki ilişkilerine ışık tutan İnsanlar İkiye Ayrılır, yönetmen Tunç Şahin, oyuncular Burcu Biricik, Nezaket Erden ve yapımcılar Ersan Çongar, Aslı Filiz ve senaryo editörü Derya Yanmış’ın katılımıyla gerçekleşecek.

 

Amfitiyatro’da 22.15 seansında ise Chloé Zhao imzalı, bu yıl En İyi Film, En İyi Yönetmen, En İyi Kadın Oyuncu Oscarlarını kazanan, Frances McDormand’ın performansıyla büyülediği Nomadland gösterilecek. 


Buradan Nereye Gidiyoruz?” başlığı altında yer alan filmlerden yola çıkarak 16.30’da Kraft’ta “Süheyla Doğan ile İklim Krizi, Ekoloji ve Kadın Olmak” başlıklı bir söyleşi gerçekleşecek. Kazdağı Koruma Derneği başkanı, aynı zamanda Ekoloji Birliği eş sözcüsü ekofeminist Süheyla Doğan ağırlıkla ekofeminizm üzerine bir konuşma yapacak.

 

 

Image

 

Festivalde Yarın

 

Vural Sineması’nda 12.30 seansında Anthony Hopkins’in başrolünde yer aldığı Florian Zeller imzalı Baba / The Father, 15.00 seansında Alev Almış Bir Genç Kızın Portresi ile büyük övgü toplayan Céline Sciamma’nın filmi Küçük Anne / Petite Maman, 18.00 seansında Radu Jude’a 2021 Berlin Film Festivali’nde Altın Ayı kazandıran Kaçık Porno / Bad Luck Banging or Loony Porn ve 20.00 seansında Alman yönetmen Dominik Graf imzalı Fabian veya Bok Yoluna Gitmek / Fabian - Going To The Dogs filmleri gösterilecek.

 

Amfitiyatro’da ise saat 20.00’de Nisan Dağ’ın senaryosunu yazıp yönettiği Bir Nefes Daha filminin gösterimi yapılacak. Film gösterimi yönetmen Nisan Dağ, yapımcı Müge Özen ve başrol oyuncuları Oktay Çubuk, Hayal Köseoğlu ve Eren Çiğdem’ın katılımıyla gerçekleşecek.


5 Eylül Pazar günü 22.15’te Amfitiyatro’daki son seansta ise Norveç sinemasının ilgiyle izlenen yönetmeni Joachim Trier’nin Dünyanın En Kötü İnsanı / The Worst Person in the World filmi gösterilecek.

 

 

 

 

Image

 

Başka Sinema Ayvalık Film Festivali Başladı!

 

Başta Ayvalıklılar olmak üzere sinemaseverlerin büyük ilgi gösterdiği, 2018’den bu yana düzenlenen Başka Sinema Ayvalık Film Festivali dün akşam Ayvalık Büyük Park Amfitiyatro’da düzenlenen açılış töreniyle başladı. Festivalde 8 Eylül’e kadar merakla beklenen filmler izleyiciyle buluşacak.

 

Bu yıl dördüncü kez sinemaseverlerle buluşan festivalin direktörü Azize Tan, festivale destekleri için Ayvalık Belediyesi, Balıkesir Büyükşehir Belediyesi, Kariyo & Ababay Vakfı, Kültür için Alan, Kendine Has, Bilginer - Melin Ayvalık Sanat Kültür Eğitim Vakıf (ASKEV), Maadra Vineyards, Penti, Setur Marinas Ayvalık, Goethe-Institut, Ayvalık Uluslararası Müzik Akademisi (AIMA), Koop, Levent-Yiğit Gürçay, Eren-Sabit Tapan, İnci-Mehmet Vural, Fatma-Mustafa Kürşat ile ilk yıldan beri İzmir, İstanbul ve Diyarbakır’daki üniversitelerden gelen ve festivale emek veren öğrencilere, Başka Sinema kurucuları Ersan Çongar ve Marsel Kalvo’ya, festival danışmanı Fatih Özgüven’e ve festival ekibine teşekkür ederek başladığı konuşmasına, “Bu yıl film gösterimleri Vural Sineması ve Amfitiyatro’da gerçekleşecek. Her yıl olduğu gibi konuğumuz olan sinema profesyonelleri öğrencilere özel atölyeler yapacak, panel ve söyleşiler gerçekleşecek. Çok zengin bir film seçkimiz var. Tüm sinemaseverleri festivalimize bekliyoruz,“ diyerek devam etti.

 

Açılış töreninin ardından başrollerinde Adam Driver ve Marion Cotillard’ın yer aldığı, Leos Carax’a Temmuz ayında dünya prömiyerini yaptığı Cannes Film Festivali’nde En İyi Yönetmen ödülü kazandıran Annette gösterildi. 

 

 

 

 

 

Image

 

Vural Sineması'nda Bugün

 

Festival takipçileri güne, saat 12.30’da gösterilecek Ev Hapsi / House Arrest filmiyle başlayacak. Aleksey German Jr.’ın 2021 yılında Cannes Film Festivali’nde Belirli Bir Bakış bölümünde gösterilen, günümüz Rusyası’ndan bir ifade özgürlüğü manzarası sunan filmi, üniversite profesörü David’in belediye başkanını sosyal medyada yolsuzlukla suçlamasından sonra başına gelenleri anlatıyor.

 

Bugün 15.00’da Kolombiya’da bulunan İskoçyalı bir kadının ara ara değişik mekânlarda duyduğu garip bir sesin peşine düşmesini anlatan Apichatpong Weerasethakul’un Tilda Swinton’la işbirliği, 2021 Cannes Jüri Özel Ödülü sahibi Memoria; 18.00’da ise Hindistan’da kast sisteminde en alttakilerin de altında bulunan Dalit kadınların kurduğu haftalık gazete Khabar Lahariya’nın muhabirlerini ve dijital mecraya geçişini odağına alan, Sundance Film Festivali’nden ödüllerle dönen, Rintu Thomas ile Sushmit Ghosh’un yönettiği Ateşle Yazmak / Writing With Fire filmleri gösterilecek.

 

Vural Sineması’nda 20.00 seansında izleyiciyle buluşacak günün son filmi ise Icíar Bollaín’in kendi kendiyle evlenen kadınlar hakkındaki gazete haberlerinden ilham alarak, 40’lı yaşlarının ortasında ailesine adadığı hayatını değiştirmeye karar veren Rosa’yı anlattığı Rosanın Düğünü / Rosas Wedding.

 

Günün söyleşisi ise saat 16.30’da Kraft’ta düzenleniyor. Festival seçkisinde aile kurumunun öne çıktığı filmlerin dikkat çektiği bir yıl olmasından yola çıkarak akademisyen-yazar Zeynep Sayın kendi ailesi üzerine Ara Güler tarafından çekilmiş 7 dakikalık kısa bir filmin gösteriminin ardından bir sohbet gerçekleştirecek.

 

 

 

 

 

Image

 

KAV Yılın Yönetmeni Ödül Töreni Bu Akşam!

 

Bu akşam festival kapsamında Kariyo & Ababay Vakfı (KAV)’nın sinema alanında yaratıcılığı, öncü ve örnek olmayı, ilham vericiliği, üretkenliği ve ulusal ve uluslararası sanatsal başarıyı onurlandırmak amacıyla festival kapsamında 2018 yılından bu yana verdiği KAV Yılın Yönetmeni Ödülü bu yılki sahibi Çatlak filminin yönetmeni Fikret Reyhan’a takdim edilecek. 

 

Bu yıl Selim Eyüboğlu, Esin Küçüktepepınar, Onur Saylak, Müge Turan ve Ümit Ünal’dan oluşan Danışma Kurulu tarafından belirlenen adaylar arasından KAV’ın seçtiği Fikret Reyhan’a 100.000 TL değerindeki ödül çeki ve ödül heykelciği takdim edildikten sonra Amfitiyatro’da büyük aile efsanesini nasıl küçük hesaplara bağlı olduğunu anlatan, Antalya ve İstanbul Film Festivalleri’nden ödüllerle dönen Çatlak izleyicilerle buluşacak.

 

Ardından Ümit Ünal’ın 2020 KAV Yılın Yönetmeni Ödülü’ne layık görüldüğü Aşk, Büyü, Vs. filminin gösterimi başrol oyuncularından Selen Uçer ve yapımcı Tayfur Aydın’ın katılımıyla Amfitiyatro’da yapılacak. Ece Dizdar ve Selen Uçer’in başrollerini paylaştığı, yıllar önce aile baskısı nedeniyle birbirlerinden ayrılmak zorunda kalan Eren’le Reyhan’ın yirmi yıl sonra aşklarının başladığı Büyükada’da tekrar bir araya gelişini konu alan film 22.15’te Amfitiyatro’da sinemaseverlerle buluşacak.

 

 

Image

 

Festivalde Yarın

 

Amfityatro’da yarın saat 20.00’da İnsanlar İkiye Ayrılır, yönetmen Tunç Şahin, oyuncular Burcu Biricik, Nezaket Erden ve yapımcılar Ersan Çongar, Aslı Filiz ve senaryo editörü Derya Yanmış’ın katılımıyla gerçekleşecek. 22.15 seansında ise Chloé Zhao imzalı, bu yıl En İyi Film, En İyi Yönetmen, En İyi Kadın Oyuncu Oscarlarını kazanan, Frances McDormand’ın performansıyla büyülediği Nomadland gösterilecek. 

 

Yılın en dikkat çeken kısa metraj filmlerinden Büşra Bülbül’ün Çamaşır Suyu, Serhat Karaaslan’ın Suçlular, Irmak Karasu yönetmenliğindeki Mamaville, Aylin Kuryel’in Balkon ve Bizim Rüyalar ve Ramin Matin’in Disonans filmleri ise 15.00’da Vural Sineması’nda izleyiciyle buluşacak. Ramin Matin, Emine Yıldırım ve Irmak Karasu gösterim sonrası izleyicilerin sorularını yanıtlamak üzere salonda olacak.

 

Michel Franco’nun 2021 Venedik Film Yarışması’nda Büyük Jüri Ödülü kazanan filmi Yeni Düzen / New Order 18.00, hükümete yönelik eleştirileri dolayısıyla iki seneye yakındır ev hapsinde tutlan Gogol Center Tiyatrosu yönetmeni Kirill Serebrennikov’un dönüş filmi Petrov Grip Oldu / Petrovs Flu ise 20.00’da Vural Sineması’nda izlenebilecek günün diğer filmleri.

 

 

 

 

Image

 

Başka Sinema Ayvalık Film Festivali İçin Geri Sayım Başladı!

 

Başka Sinema Ayvalık Film Festivali 2-8 Eylül tarihleri arasında sinemaseverlerle buluşmaya hazırlanıyor. İlk kez düzenlendiği 2018 yılından beri başta Ayvalıklılar olmak üzere sinemaseverlerin büyük ilgi gösterdiği festivalde film gösterimleri pandemi kurallarına uygun olarak Vural Sineması’nda ve Ayvalık Büyük Park Amfitiyatro’da açık havada yapılacak. 

 

Azize Tan’ın direktörlüğünü yaptığı festival bu yıl, Ayvalık Belediyesi, Balıkesir Büyükşehir Belediyesi, Kariyo & Ababay Vakfı, Kültür için Alan, Kendine Has, Bilginer - Melin Ayvalık Sanat Kültür Eğitim Vakıf (ASKEV), Maadra Vineyards, Penti, Setur Marinas Ayvalık, Goethe-Institut, Ayvalık Uluslararası Müzik Akademisi (AIMA) ve Koop’un değerli katkılarıyla gerçekleşecek.

 

Festivalin program danışmanlığını geçtiğimiz yıl olduğu gibi Fatih Özgüven üstleniyor.

Başka Sinema Ayvalık Film Festivali afişi bu yıl Cansu Uzun Gün’ün illüstrasyonu ve Emel Işıtan’ın görsel tasarımıyla hazırlandı. 

 

Bu yıl festivalde 6 bölümde 44 film gösterilecek. “Türkiye Sineması 2020-2021”,

Hayaletler, Hatıralar””Buradan Nereye?”, “Olmaz Olmaz Deme”, “Kulaktan Kulağa” ve

“Çocuklar İçin Sinema” başlıklı bölümler hem dünya hem Türkiye sinemasından yeni ve ödüllü filmleri merak edenlere, filmler üzerine düşünüp tartışmak isteyenlere, dünyanın haline sinemayla bakanlara hitap ediyor.

 

Festival Biletleri Satışta!

Festival biletleri Biletix üzerinden satın alınabilir. Tam bilet 30 TL, öğrenci ve 65 yaş üstü biletler 20 TL olacaktır. Gösterimlere girebilmek için tam aşılı olmak veya Covid-19 geçirdikten sonraki 180 gün içinde bulunmak gerekmektedir.

 

 

 

 

 

Image

 

Festivalin Açılış Filmi "Annette"

 

Ayvalık Büyük Park Amfitiyatro’da 2 Eylül akşamı düzenlenecek açılış töreninin ardından başrollerinde Adam Driver ve Marion Cotillard’ın yer aldığı Leos Carax’ın Temmuz ayında dünya prömiyerini yaptığı Cannes Film Festivali’nden En İyi Yönetmen ödülüyle döndüğü filmi Annette gösterilecek. Carax’ın, Sparks grubunu oluşturan ve filmin senaryosunu da yazan Mael kardeşlerle işbirliği sonucunda ortaya çıkan yılın merakla beklenen filmi Annette, stand-up komedyeni Henry ve soprano Ann’in aşkını ve geleceği elinde tutan kızları Annette’in hikâyesini anlatıyor.

 

 

Image

 

Türkiye Sineması 2020 - 2021

 

Festivalin “Türkiye Sineması 2020-2021” adlı bölümünde ulusal ve uluslararası festivallerden ödüllerle dönmüş, son dönemin en merak edilen yerli yapımları yer alıyor. 

 

 

Image

 

"Buradan Nereye?"

 

“Buradan Nereye” başlıklı bölüm, bütünlüklü bir bakışı ve toptan mücadeleyi gerektiren; demokrasi ve ifade özgürlüğünün gittikçe daralan alanı, cinsiyet eşitsizliği, gelir adaletsizliği, artan yolsuzluklar, iklim krizi gibi içinde bulunduğumuz çıkmazları çeşitli boyutlarıyla ele alan filmlerden oluşuyor.

 

 

Image

 

"Olmaz Olmaz Deme"

 

“Hayat sen planlar yaparken başına gelendir”. John Lennon’ın bu özlü sözü normal seyrinde akarken yatağını değiştiren hayatlara göz kırpıyor. Tutkuların, inadın, yüksek beklentilerin, bıkkınlığın, aşkın, kararsızlığın müdahalesiyle kendini birdenbire hiç aşina olmadıkları bir çevrede bulan, üstelik burayı da kendilerinin kılmayı bilen karakterler “Olmaz Olmaz Deme” bölümünde başrolde.

 

 

Image

 

Çocuklar İçin Sinema

 

Başka Sinema Ayvalık Film Festivali’nde her yıl olduğu gibi çocuklar için film gösterimleri Cüneyt Cebenoyan Çocuk ve Sinema Buluşmaları işbirliğiyle yapılacak. Bu kapsamda Katja Benrath’ın yönettiği, kendi ayakları üzerinde duran 12 yaşındaki cesur bir kız çocuğunu anlatan, hem çocukların hem de Uzun Çoraplı Pippi’yi hatırlamak isteyecek büyüklerin ilgisini çekecek Rocca Dünyayı Değiştiriyor / Rocca Changes the World gösterilecek.

 

 

 

 

 

Image

 

KAV Ödülü’nün Bu Yılki Sahibi Fikret Reyhan 

 

Kariyo & Ababay Vakfı (KAV) sinema alanında yaratıcılığı, öncü ve örnek olmayı, ilham vericiliği, üretkenliği ve ulusal ve uluslararası sanatsal başarıyı onurlandırmak amacıyla festival kapsamında verdiği KAV Yılın Yönetmeni Ödülü’nü bu yıl Çatlak filmiyle Fikret Reyhan’a takdim edecek. Bu yıl Selim Eyüboğlu, Esin Küçüktepepınar, Onur Saylak, Müge Turan ve Ümit Ünal’dan oluşan Danışma Kurulu tarafından belirlenen adaylar arasından KAV’ın seçtiği Fikret Reyhan’a 100 bin TL değerindeki ödül çeki ve ödül heykelciği 3 Eylül akşamı takdim edilecek. Ödül töreninin ardından Fikret Reyhan’ın büyük aile efsanesinin nasıl küçük hesaplara bağlı olduğunu anlattığı, Antalya ve İstanbul Film Festivalleri’nden ödüllerle dönen Çatlak filminin gösterimi gerçekleşecek.

 

Festival pandemi nedeniyle geçen yıl fiziksel olarak düzenlenemediği için, 2020 yılında Ümit Ünal’a KAV Yılın Yönetmeni ödülünü getiren Aşk, Büyü, Vs. filmi de Çatlak’ın ardından gösterilecek. 

 

 

Image

 

"Hayaletler Hatıralar"

 

Rüyalarda kaybolan, bir sesin peşine düşen, gerçeğin hayaletleriyle yüzleşen  karakterlerin  filmlerini bir araya getiriyor “Hayaletler, Hatıralar”.

 

 

Image

 

Kulaktan Kulağa!

 

Anadolu Kültür ve Diyarbakır Sanat Merkezi tarafından 2012’den bu yana yürütülen Hatırlamak ve Anlatmak için Şehre BAK programı kapsamında Temmuz 2020-Nisan 2021 arasında gerçekleşen BAK Kulaktan Kulağa Kolektif Üretim Atölyesi ile Diyarbakır, Mardin ve Batman’dan 12 kadın şehre ve hafızaya dair hikâyelerini beyazperdeye taşıdılar. 

 

 

Image

 

Paneller, Sohbet ve Atölyeler

 

Başka Sinema Ayvalık Film Festivali’nde her yıl olduğu gibi bu yıl da sohbetler, paneller ve atölyeler düzenlenecek. Zeynep Sayın festivalde öne çıkan aile kurumuyla ilgili filmlerden yola çıkarak bir sohbet gerçekleştirecek, iklim krizinin geldiği noktayı farklı yöneleriyle tartışmaya açacak bir panel ve  bir de konuşma yapılacak. Ayrıca “Ali Erdemci ile Rastlantıdan, Kontrole... Film Yapımı; Hızlandırılmış Bir Giriş” adlı atölye de festival kapsamında gerçekleştirilecek.