Yılın filmleri arasında aile kurumuyla ilgili filmler, hem yerli hem de yabancı sinemadan olmak üzere kendini gösteriyor: Çatlak, Dirlik Düzenlik, Her Şey İyi Gitti bunlardan bazıları. Bu konuda konuşması için yazılarını sevdiğimiz akademisyen -yazar Zeynep Sayın’ı festivale davet ettik. Konuşma öncesi Zeynep Sayın’ın kendi ailesi üzerine Ara Güler tarafından çekilmiş 7 dakikalık kısa bir film de gösterilecek. Bu girişten sonra Zeynep Sayın konu üzerine bir sohbet yapacak.
BURADAN NEREYE GİDİYORUZ?
Bu başlık altında düzenlenen bir söyleşi ve bir panelde iklim krizinin geldiği noktayı farklı yönleriyle tartışacağız. Dünyanın hemen her bölgesinde orman yangınları, sel felaketleri, susuzluk canlıların yaşamını ciddi bir şekilde tehdit ediyor. İklim krizi artık gerçekten var olup olmadığını tartıştığımız bir olgudan doğrudan hayatlarımızı etkileyen bir gerçekliğe dönüştü. Artık işaret etmekten daha fazlasını yapmak, harekete geçmek, sorumluları acil önlem almaya mecbur etmek gerekiyor.
SOHBET: SÜHEYLA DOĞAN İLE İKLİM KRİZİ, EKOLOJİ VE KADIN OLMAK
4 Eylül Cumartesi, 16.30 Kraft
Kazdağı Koruma Derneği başkanı aynı zamanda Ekoloji Birliği eş sözcüsü ekofeminist Süheyla Doğan Kaz Dağları’nda altın madeni çalışmaları nedeniyle yaşanan ağaç katliamına karşı yürütülen mücadele ile kamuoyunda tanınmıştı. İklim krizi ve ekolojik yıkıma “dur” demek için doğayı ve yaşamı savunma mücadelesini barışçıl bir dille, bilimsel gerçekliklerden yola çıkarak, toplumsal cinsiyet eşitliğini gözeterek, çok katmanlı sömürüye karşı çıkarak yapılması gerektiğini savunuyor. Süheyla Doğan özellikle ekofeminizm üzerine bir konuşma-sohbet yapacak.
PANEL: BU, GELECEK YAZLARIN EN SERİNİYDİ
5 Eylül Pazar, 16.30, Ayvalık Büyük Park Amfitiyatro
Bu panelde üç farklı konuşmacı, aslında bir sistem krizi olan iklim krizinin nasıl ve neden bu noktaya geldiğini, bu bozulmanın matematiğini konuşacak. “Büyüme”,”kalkınma” gibi kavramların dünyaya maliyetini, gezegenin dengesinin nasıl tarumar edildiğini, artık dilimize yerleşen ekokırım kavramını ve işin hukuki yanlarını ele alacak. Bunun yanı sıra, atılabilecek kimi onarıcı adımları hayata geçirilmiş örnekleriyle ile birlikte ele alacak.
Moderatör: Defne Koryürek
Konuşmacılar: Önder Algedik, Özlem Altıparmak, Ebru Baybara Demir
ATÖLYE: “Ali Erdemci ile Rastlantıdan, Kontrole… Film Yapımı; Hızlandırılmış Bir Giriş”
7 Eylül Salı, 13:30 AIMA Kapasite 40 kişi ile sınırlıdır. Rezervasyon için ayvalik@baskasinema.com
Oyunculukla başladığı kariyerinde asistanlıktan yönetmenliğe kadar uzanan pek çok pozisyonda çalışan, sayısız reklam filmine imza atan yönetmen Ali Erdemci 2003’ten beri Mimar Sinan Üniversitesi Grafik Tasarım Bölümünde film dersleri vermektedir. Bu atölye çalışmasında cep telefonumuzla çektiğimiz rastlantısal bir görüntü ile tamamen kontrollü profesyonel bir film yapımı arasındaki aşamalar üzerine bir sohbet gerçekleştirecek. Atölye, amatör ya da profesyonel herkes için film yapımının temel kuralları, bilinen bir film sahnesinin incelenmesi, katılımcılarla çekilip kurgulanması üzerine tasarlanmıştır. Konuşma sırasında videolar gösterilecek, bir filmin meşhur bir sahnesine benzer çekimler yapılacak ve yine bu çekimler kurgulanarak seyredilecek.